Manuál knihomola | 10 dôvodov, prečo povedať nie, keď vás pozvú von v sobotu večer

Musíme uznať, že 99,9% času dúfame, že nás nik nepozve. Ale je sobota a určite sa na vás vyvalí niekto s otázkou, či nechcete ísť večer von. Vo svojej hlave ste si už zorganizovali rande s práve rozčítanou knihou a obrovskou pizzou. Nie je na tom vôbec nič zlé, povedať nie. Aj keď vás budú volať "nudným" či sťažovať sa nechodíte dostatočne často, vy viete, že...




~ Ušetríte svoje ťažko vydobyté peniaze ~
Vstupné, jedlo, pitie, zadotovanie kamoša, stratená peňaženka, rozbitý mobil, znovu pitie a taxi domov... Toľko spôsobov ako prísť za jeden večer o všetky úspory! Byť aktívny je drahé... Ale vy? Môžete v kľude sedieť doma so založenými rukami, pohodlí, obklopení jedlom, pitím a v konečnom dôsledku sa tak zaberiete do čítanie, že pohostenie ostane ešte na iný deň. Ľahký spôsob ako uchovať peniaze. Či ich pozdejšie použiť na nové knihy a nové kvalitné večery plné zábavy.


~ Môžete si nosiť, čo sa vám zachce ~
Miesto tesných riflí, úzkych minisukní a vysokých podpätkov sa v pokoji môžete vyvaliť vo vašej obľúbenej pyžame, nestarať sa o strapatú hrivu či nenamake- upované oči. Nezaberiete večer promenádovaním sa v kúpeľni. Knihy vás majú radi takých, akí ste! Prirodzených, krásnych, plných fantázie a otvorení novým myšlienkam. Baby, na rande s knihou nikdy nemôžete prísť oblečená nevhodne!



~ Nemusíte ísť stále, keď vás niekto volá ~
Nie je to vaša povinnosť a nikdy by ste sa do toho nemali nútiť. Je v poriadku vybehnúť von s priateľmi. Je dobré občas odložiť vymyslené svety a stretnúť hrdinov, ktorí sú skutoční. Ak vám nevyhovuje program, aký pre vás naplánovali, upravte ho! Ozvite sa! Nemusíte práve vymetať bary, ak to nie je šálka vašej kávy. Poznajte nových knihomolov! Skúste festivaly fantázie (fantasy, sci-fi), kaviarne, čajovne či len večerné prechádzky. Je predsa toľko možností!


~ Knižné charaktery sú často omnoho zaujímavejšie než ľudia, ktorých by ste stretli ~
Nepovedali ste si niekedy: "Prečo nemôžeš byť skutočný? My by sme si tak rozumeli! Ach..."? Nebudeme si klamať, život je často zaujímavejší v našej hlave. Prepadnúť knihám nie hanba. Znamená to, že je dobrá, že nás baví a autor sám túži spoznať či pozná presne takých ľudí. Niekedy treba byť trpezlivý, kým sa objavia bájny princovia z knihy :)



~ Máte čas sami pre seba ~
Kafe, kniha, pohoda... To je recept na všetko. Ostať so svojimi myšlienkami, zaoberať sa problémami sveta. Niekedy je lepšie načerpať sily nič nerobením či pokojným večerom. Vaši priatelia musia pochopiť, že čas strávený sám so sebou, má rovnakú hodnotu. Čítaním si niečo dáte. Zdokonalíte si jazyk, naučíte sa niečo nové, oddýchnete si. Čas strávený osamote nikdy netreba podceňovať. Väčšina slávnych ľudí dosiahli úspech práve preto, lebo nemali problém žiť za zavretými dverami, so svojimi nápadmi a koníčkami!



~ Hromadiace sa knihy a wishlisty ~
Rovnako ako ja. Vidím ako sa mi na polici hromadia neprečítané knihy a rovnováha sa rúca. Vtedy je fajn oprášiť staré zvyky, po dlhom čase sa opäť vrátiť k čítaniu a to vás zas privedie k iným aktivitám. Možno k písaniu, blogovaniu, besedy, prechádzky do knižnice (najlepšie tak, aby ste nezaplatili pokutu za neskoré vrátenie). Nie je lepší pocit ako dočítať knihu a začať novú a novú!



~ Vonku v takej zime?! ~
Som teplomilný človek, ak mi zabezpečíte vyhrievaný odvoz, šálku čaju a nebrodenie sa snehom- po minulé roky skôr člapkanicou- možno ma aj niekam dostanete! Prečo však mrznúť, keď môžete ostať v pohodlí domova? Potom sa ostatným budete vysmievať, keď chytia nádchu a vy zdraví a v pohode môžete chodiť von kedy sa vám zachce.



~ Bože, nie! Je hrozné teplo! ~
Hovorte si, čo chcete, ale klimatizáciu stromy neprodukujú. Vo vnútri ma spasí ventilátor a moja krásna kniha! Ovievanie Eragonom začína!


~ Nehanbite sa, že sa viete zabaviť aj inak! ~
Ak máte koníčky, pestujte ich! Venujte sa im. Ak ľudia nechápu ako sa môžete zabaviť pri kuse papiera, pousmejte sa nad nimi, môžete im to skúsiť vysvetliť, no nikomu nedlhujete vaše „ospravedlnenia“. Niektorí nikdy nepocítia radosť z kníh, tak ako iní z hier, športovania, opíjania sa, nič nerobenia. Sme rôznorodé bytosti a máme právo užívať si život po svojom. Preto ak máte chuť na knihu, dotoho! 


~ Knihy sú knihy ~
Potrebuje to nejaký komentár? Knihu sú proste úžasné! 

Hľadáš podobné články? Prečítaj si:
Hriešny človek zvaný knihomoľ 
Nájdi si čas na čítanie! | Books
Prečo čítať knihy? | Books 
Knihy, ktoré uvidíte vo filmovom prevedení | Books 
Ďakujem, J. K. Rowling, za chlapca, ktorý navždy ostane v mojom srdci.
Napíšte mi do komentára! Teším sa na vaše názory! :)
(Dúfam, že sa článok páčil a uvidíme sa aj nabudúce. :) Vaša priateľka Viallen )
Zničil  niekedy niekto vaše plány, keď ste si chceli dať "knižné rande"? Akú výhovorku používate, keď sa vám práve nechce ísť von s priateľmi? Cítite sa potom previnilo? Ste im schopní povedať nie či sa necháte presvedčiť? Navštevujete knižné alebo fantasy festivaly?    


Menovky: ,