Stereotypy a predsudky | o mužoch

Minule som tu obhajovala ženy (Čítaj: Stereotypy a predsudky | o ženách), dnes som pre vás vybrala stereotypy o mužoch, s ktorými sa najčastejšie stretávam. Väčšinou naše očakávania a realita bývajú odlišné. Trpíme predstavami, ktoré nám do hláv natĺkli ako pravdu a tak dali priestor podobným článkom. Aké stereotypy štvú vás? O ktorých viete, že nie sú pravdivé? A ktoré naopak trochu očakávame?
Macho všetkých machov
Chlapi to majú ťažké. Za každých okolností musia byť "silné pohlavie." A to doslovne. Naši ochranári. Naši inštalatéri, sťahováci a opravári. Proste Super Máriovia na voľnej nohe! Ale vážne, skúste sa nad tým zamyslieť. Chcete v dome niečo presunúť? Zavoláte chlapa. Potrebujete opraviť motor? Koho zavoláte? Chlapa. My si môžme dovoliť nevedieť otvárať nejaké veci, občasne si poplakať alebo mať niektorú z tých našich nálad, lebo sa nič iné ani neočakáva...

Stroj na výrobu peňazí
Nahodenie situácie: Je piatok večer. Rozhodli ste sa ísť pobaviť s priateľkami do mesta, no skôr ako sa rozprúdi poriadna zábava a vy sa uvoľníte, chcete na chvíľu zapadnúť trochu do baru. Už v ruke držíte peňaženku, keď vás vaša priateľka zastaví: "Ale neblázni," zasmeje sa a stiahne vám ruku. "Je tu dostatok mužov. Určite ťa niekto pozve." Áno, muži majú tú neskutočnú nevýhodu, že sa od nich očakáva, že budú gentlemani a za svoju dámu zaplatia, lenže potom sa tu nájde hnusná banda vypočítavých žien, ktoré akurát hľadajú automaty na nápoje zdarma. Ak prekonáte túto prekážku, je jasné, že chcieť-nechcieť sa v budúcnosti budete potíkať s podobným problémom. Od mužov sa očakáva, že povedie rodinu, zabezpečí deti a svojej manželke kúpite, čo si zamanie. Keď to po sebe takto čítam, začínam byť rada, že som ženou (alebo, že ešte neexistujú tlačiarničky na peniaze)

IQ športovca
Niekde na vrcholu týchto rebríčkov sú itéčkári, vedci,  programátori, schopní bussinesmani a právnici a tí, ktorí nestáli v rade dostatočne blízko skončili ako športovci. Možno pekní, talentovaní, ale čo sa týka hlavy toho až tak veľa nepobrali. Skúsili ste sa niekedy pozrieť na ženu-športovkyňu a povedať si: "Páni, tá je dobrá, no asi nebude práve z tých najmúdrejších..." Pochybujem. Od chlapa sa prirodzene očakáva, že kde Boh pridal, tak ubral inde. Žena môže byť rovnako fyzicky zdatná, ako je múdra.

Aké iné nevýhody majú podľa vás muži? Aký stereotyp sa o nich hovorí, o ktorom viete, že nie je pravdivý? A ktorý by ste naopak od svojho partnera očakávali?



Články, ktoré by vás mohli zaujímať:
Čo sa o ženách hovorí a nie je to pravda? -Stereotypy a predsudky | o ženách
Profesionáli na každom kroku 
Prečo mi už rasisti lezú na nervy... 
Radosti a závislosti-Na čo ste sa nechali zlákať vy?

Epilóg pre záujemcov: Viete, čo je z tohto príspevku najsmutnejšie? Že už som ho písala pred rokom a pól! Ale aspoň trochu v tento šedý deň dúfam, že sa vám článok páčil, nezabudnite mi svoj názor napísať do komentára. Ak ste tu prvý raz, podobné články nájdete v rubrike Odlišné názory, (a na blogu každý piatok), kde okrem podobne prehnaných článkov zvyknem rozoberať aj vážne témy. Nezabudnite sa kuknúť na môj bloglovin a google+. Prihláste sa na odber a ak máte blog, určite sa naň prídem mrknúť. To by bolo z mojej strany všetko. Prežite školu a zatiaľ sa majte!

Vaša priateľka Viallen 

Menovky: