Chyby, ktoré ľudia robia najčastejšie

Nedávno som čítala úplne najlepšiu hlášku: "Optimista je taký človek, ktorého keď pošlú do pekla, tak sa odtiaľ vráti oddýchnutý, opálený a s magnetkami (takými ako si nosíme z výletov ). Myslím si, že aj mne by sa v poslednej dobe zišlo trochu viac smiechu. Ako mi povedala mama, chýba i sivé videnie sveta. Buď mám všetko čierne alebo biela a, samozrejme, si radšej vyberám čierne, lebo keby som videla všetko bielo, určite by to mohlo byť aj ružové- a to nie! No napriek môjmu pozitívne naladenému pesimizmu, niečo viem...


1. Ak by som sa vás spýtala, čo ste vo svojom živote dokázali, myslím, že mnohí z vás by spontánne odpovedali: "Nič." "Nemám ešte kariéru, som stále na škole, nemám rodinu, vlastný byt, auto..." Pritom ťažko uveriť, že by sa vo vašom živote nenašiel jediný záblesk úspechu. Úspešne máte jednu školu za sebou, možno vás čaká ešte maturita, iní ste ju zvládli a chystáte sa na výšku, či s ňou už bojujete. Videli ste isto viac ako len múry vlastného domova, našli ste si dobrých priateľov, možno vzťah, v ktorom ste momentálne spokojní. Našich úspechov je veľa, síce v malých obaloch, a predsa sú to jedny z dôležitých krokov. Vďaka ním ste tým, čím ste. Prečo na to zabúdame?

2. Často počúvam, že priatelia majú zlé vzťahy s rodinami. Niekedy je to chyba komunikácie. Deti často predpokladajú, že ich záujmy a názory rodičov nezaujímajú či im nerozumejú, a tak sa o bližší a intímnejší rozhovor ani nepokúšajú. Dospelí naopak sa občasne nesnažia pochopiť, len kázať, prinajhoršom si ani nenájdu čas. ja verím, že k ľuďom si treba hľadať cestu a ku každému individuálnu. Veď sme takí odlišní! (a pri tom rovnakí). No občasne je nutné sa zmieriť aj s tým, že krv síce nie je voda, ale nehodiace povahy k sebe nespojí. 

3. Odhoďte všetky spory a negativitu. Pre vaše dobro. Obklopujte sa ľuďmi, ktorí vo vás vyvolávajú to najlepšie. Máte právo sa cítiť vtipní, príťažliví, potrební, šťastní. Napriek mnohým piesňam a srdcervúcim básňam, ak to bolí, nie je to láska. Ak robíte veci proti svojej vôli a zásadám či povahe, nie to skutočné priateľstvo. Akceptujte, že ľudia sa menia a robia chyby. A nikdy nezabúdajte na vlastnú hrdosť.

"Najlepší spôsob ako využiť život je tráviť ho niečím, čo život prežije." (William James)

4. Vymeňte slová nemám, nemôžem, keby... O trochu viac sa tešte z danej chvíle a vecí. Kupujte si to, čo vás robí šťastným, nečakajte na veľký príležitosť investovať naškrečkované peniaze za cenu, že nebudete štedrí sami k sebe. jeden môj priateľ je presne ten typ, čo si nechce dopriať. Ale komu ak nie sebe? Je fajn utrácať na iných, no starajte sa predovšetkým o svoju vlastnú spokojnosť.

5. Pre nikoho sa nevzdávajte svojich snov a ideálov. Nie ste tu, aby ste naplnili život rodičov. Dobrým nápadom sa často dobre smeje, lebo ako inak zakryť, že sami vlastné nemáme? Na svete je toľko ľudí, čo dokončí výšku a stále nemá poňatia, čo by chceli robiť so svojim životom. Ak nepatríte k tejto skupine, prečo sa tam pridávať?

6. Lepšie odísť do neznáma, ako ostávať tam, kde nič nie je. Vidím to teraz na svojej mame a neskutočne ju obdivujem. Zasvätiť život jednej práci a mať tú odvahu si povedať, že je načase sa pohnúť ďalej, s niečím iným, niekde inde a slepo neznášať niečo, čo nás ničí. Je to inšpiratívne. 

7. Bojíme sa. A to je aj môj najväčší problém. Bojuje proti mne môj vlastný pocit neistoty a strachu. Ten najhorší živel zo všetkých.

"Nič nie je samo o sebe ani dobré ani zlé. Záleží na tom, čo si o tom myslíme." (Shakespeare)

8. Netrápme sa konečne nad minulosťou, poučme sa. Všetko, čo sa nám stalo, zlihané vzťahy, neúspechy, prehry. Asi myslíte na to: "Mohol/ mohla som to urobiť lepšie!" Spolužiačka mi povedala na to jednu krásnu vetu: "V tom momente nie. Lebo až teraz dokážeš vidieť, čo si mohla urobiť lepšie, ale predtým, to bol ten najlepší výkon, aký si dokázala podať... Preto to nabudúce nezopakuješ."

9. Choroba je najskôr prejavom vášho životného štýlu. Nemyslím tým len zlou stravou a peciválstvom, no niekedy sa nás naše telo snaží ochrániť tak urputne, až si nenájde lepší spôsob... Skúste vypnúť, nestresovať a nenakladať na seba viac než zvládate. Aj keď sa vám to zdá, nikdy nie sme sami, vždy sa nájde niekto ochotní, vypočuť si ná.

10. Ak už chceme byť pesimisti, buďme aspoň optimisticky naladení pesimisti xD Buďme pripravení na všetko zlé, ale verme v to dobré!

Aké chyby v živote robíte vy? Trafila som niektorý zo zoznamu? Čo by ste radi urobili, aby ste si povedali: "S týmto dňom som naozaj spokojná/ý!" ? 
Páčil sa vám článok? Adminka vám odporúča:  
Rovnosť, sebaklam a pocit nadradnosti | Bola iná než ostatní 
Odlišné názory | Mnoho otázok, málo odpovedí... 
Veci, ktoré sa zmenili od môjho detstva. | Odlišné názory 
Čo vás v škole nenaučia? | Odlišné názory 
Epilóg pre záujemcov: O znovurozbehnutie blogu sa snažím zo všetkých síl, preto vás prosím, dajte o sebe vedieť komentárom, či odberom cez bloglovin a google+. Budem rada za každý váš názor. Ak ste tu prvý raz, podobné články nájdete v rubrike Odlišné názory, (a na blogu každý piatok), kde okrem vážnych článkov zvyknem rozoberať aj šialené a prehnané veci! 
Prežite krásny deň a víkend!

Vaša priateľka Viallen 

Menovky: