Imaginaerum| Aj dnes večer ti ukážem sladký sen (recenzia filmu)

Dátum pozretia: 11.8.2013
Žáner: Fantasy/Dráma/ Psychologický/Muzikál

Svet fantázie a mocná realita. Čo z toho vyhráva?
Čakala som neskutočne dlho. Nie len ja, ale aj ostatní
skalopevní fanúškovia fínskej metalovej skupiny Nightwish. Skeptikom môžem vraziť nôž do chrbta! Kto teraz tvrdí,
že film je len reklamný trik na predanie albumu? Hlúpe fantázie, čo sa nenaplnia? Ha?! Každý herec si myslí, že môže aj spievať.  Zvyčajne to potom znie ako mačka na rozpálenom oleji. A opačne to tiež nebýva bohviečo. Ale tentoraz nie! Rozhodne nie!



Kde bolo, tam bolo, v jednom strašnom sne
 Obsah filmu: Hovorí sa, že než si vás smrť odnesie vo svojich spároch, premietne vám pre očami celý váš život. Starý skladateľ Tom, už nemá veľa toho, na čo by spomínal. Myseľ mu chradne a to jediné, čo mu ostáva je pokrútený svet fantázie a kúziel, ktorý sprevádzal celé jeho detstvo. Zatiaľ, čo Tom hľadá odpovede a spomienky v čarovnom svete, jeho dcéra Gema sa ich snaží nájsť v tom našom, reálnom. Utápa sa v bolesti nad otcovou chorobou a pokúša sa obnoviť aspoň kúsok toho puta, ktoré ich spolu držalo, keď bola ešte dieťa.
Rozpráva sa speváčkou otcovej skupiny-Ann. Gema ju viní zo smrti svojej matky a otcovho šialenstva, ale pritom tuší, že Ann je jediná, čo ju môže vrátiť k otcovi.
Tu je dôležité položiť si jedinú otázku: Je fantázia naozaj silnejšia než poznanie? Alebo nás len zaháňa do väčšej temnoty...
Nikdy som nebol tak blízko pravdy, ako teraz
Od Imaginaerum som nič neočakávala.
Poznám mnoho spevákov, ktorí sa rozhodli si dať menšie úlohy vo filmoch. Normálne mi to býva proti srsti. Som za to, aby sa každý držal toho, čo vie. To hádam tie milióny z predaných albumov sú také drobné, že sa potrebujú ešte aj pchať do filmu?
Normálne predpokladám len dve veci. Veľmi náročný psycho film na spôsob Atlas mrakov, alebo dvojhodinový prepadák, na konci s otázkou na perách: A o čom to akože bolo? A teraz sa pre zmenu pýtam, čoho som sa, doriti, tak bála? Fínsko je domovom najkrajšej metalovej hudby. Nightwish preslávený krásnymi epickými textami, ktoré len doplňujú celý príbeh. Napriek tomu, že niektoré piesne, ako Scaretale, na albume samostatne až tak nevyznejú, dajte tomu poriadne desivú scénu a stane sa to jedným z najkrajších častí filmu.Arabesque? Dobre, rada si vypočujem hudbu bez spevu, ale v tomto štýle je to akési nemastné neslané. A Slow,love,slow? Prepínam ju zakaždým, čo na ňu narazím. Tri piesne odsúdené na zánik a vo Imaginaerum to boli najprepracovanejšie snímky!

"Paper is dead without words
Ink idle without a poem
All the world dead without stories
Without love and disarming beauty"
Nightwish-Song of myself

Trochu ma desilo, ako budú zakomponované piesne do filmu, ale aj to bolo zbytočné. Hudba to nejako nenarúša a nezainteresovaný smrteľník si jej ledva všimne. Ten menej smrteľný roztaje blahom pri poznaní, že nebola vynechaná jediná pieseň. Skupina pokope vystupuje len v dvoch záberoch- ani to nie pod vlastnými menami. Dej je plný citov. Dobrodružstvo malého chlapca, čo žije vo vlastnom pokrútenom svete, uniká pred realitou a zúfalo sa snaží nájsť cestu späť. Pripomína nám, aké je to byť malými deťmi, kde človeka bolia len veci, ktoré stratil. Je čas sa pohrabať v starých ranách a nájsť to, čo je v živote naozaj dôležité! Niečo na spôsob Alice v krajine zázrakov. Zapnete mozgové bunky, prekonáte chaos a dostanete okúzľujúci srdcervúci príbeh.
Raz v noci sa prebudíme do karnevalu života
Vedie nás na zaujímavú myšlienku.
Minulosť je minulosť. Treba je nechať ísť, pochovať ju a poučiť sa z nej.
Uchovávať si tie najlepšie myšlienky a spomienky, lebo iba tie sa stávajú štítom, ktoré nás ochránia aj v tých najhorších a najstrašidelnejších príbehoch- vymyslených aj skutočných.
Tiež. Nikdy nevieme, čo by sa stalo keby...Preto je lepšie, vyrvať z nášho slovníka stranu zo slovkom Keby- aj tak je neskutočne otrasné. Pozretie tohto filmu vám vrelo odporúčam. Nie preto, lebo je tam metál, moja obľúbená kapela Nightwish, ale preto, lebo to stojí za to vidieť.

Poznáš skupinu Nightwish? Si fanúšik? Zaujal ťa tento film? Páčila sa recenizia?
Čo je silnejšie Fantázia alebo Realita? Je dôležité žiť budúcnosťou?
Vaša (metálovo naladená) Magicforever


Články,ktoré by sa vám mohli páčiť:
Úvaha na tému detstvo a dospelosť: Realitamôže zničiť sen. Tak prečo sen nemôže zničiť reálitu?
Zamyslenie sa nad Najhoršími slovami na svete: Čo keby?
O prekonávaní prekážok a minulosti: Čo je podľa mňa genialita? Nevzdávať sa!
Zaujímavý názor o všetkého, čo nás drží pri zemi: Živly,ktoré nás zväzujú
A jeden z najstarších článkov: Samovražda

S českými titulkami ho nájdete TU
Moje hodnotenie Imaginaerum: Prekonáva všetky, v čo som potajme dúfala!
Podobné Filmy a ich Recenzie:
Nedotknuteľný (dráma/ komédia)
Čierna labuť (psychologický)
Jeden z mojich obľúbených filmov, tak dúfam, že sa zapáči aj vám, no hádam sa vám páčila práve recenzia. Ak áno, ako vždy, ma môžete podporiť 1+ či nejakým follow (možností máte veľa), ale to najkrajšie, čo môžete pre mňa urobiť je po sebe nechať stopu v podobe komentára :) Google+bloglovin vás ako vždy navedú na aktuálne články. Teším sa na vás aj nabudúce. Zatiaľ sa majte. Bye-bye!
Vaša priateľka Viallen

Menovky: ,