Kosti praskajú a srdce krváca | Šikanovanie

Tak fajn. Povedala som si, že je načase načnúť poslednú tému z Odlišných názorov: Šikanovanie. Bola to prvá téma nášho projektu, ktorý nám, bohužiaľ, tak nejak skrachoval, takže jediným možným pokračovaním je: vymýšľať si témy sama. Dúfam, že vás týmto článkom nejako zaujmem, keďže minule témy mali celkom úspech. Ako vždy, budem rada aj za váš názor. Príjemné čítanie!

Linka istoty- 116 111
Prečo som si vybrala práve šikanovanie? Je to vec, ktorá sa deje každý deň. Možno aj práve teraz je tam vonku niekto, kto by potreboval pomocnú ruku, alebo len možnosť si to nenechať pre seba. Život totiž ne je, ako v rozprávkach. Tu nikdy neviete, kto sa stane niečou obeťou a kedy dobro prestane vyhrávať nad zlom. Preto je dôležité o tom hovoriť! Svet je príliš smutný so zatvorenými očami...

Keď som prechádzala internet (ako som spomínala už pri svojej kresbe Stop šikanovaniu!), kvôli nejakým obrázkom a videám, bola som šokovaná. Ľudia prosiaci ostatných o pomoc, novinové články a videá, kde sa ľudia vyznali, že si prešli niečím podobným. Je to strašné!

"Ničilo ma to zvnútra až som myslela, že naozaj zomriem..." (Amanda Todd. Jedna z obetí šikany,ktorá po uverejnení svojho príbehu na internete spáchala samovraždu)

Ak by som to mala brať na seba, poviem, áno, bola som svedkom šikany. Ja sama som sa nestala jej obeťou, no ani sa mi nejako nevyhla. Mala som našťastie dosť silných priateľov, ktorí by nikdy nedovolili, aby sa mi niečo stalo. Áno, zažila som si nejaké posmešky, hlavne na prvom stupni, pretože, na rozdiel od mojich spolužiakov, som vedela, že učebnice slúžia aj trochu inak, ako podnosy pod tanier. No, niečím sme si prešli všetci. Navyše, ja som sa za to rozhodne nehanbila.
No koľkí z vás zažili posmešky, delenie na skupinky a hrabanie na vlastnom piesočku? A keď nikam neparíte? Prečo dnes každý kto, je trochu iný je automaticky outsider? Pár kilo navyše a dievčatá (ale aj chlapci-to je jedno) vedia byť tie najväčšie mrchy na svete? A to typické detské: Ja sa s tebou nehrám- tam to iba začína. 

Jedného dňa budeš rozumieť, že je ťažšie byť láskavý,než byť inteligentný. Inteligencia je dar, láskavosť je voľba.

Chcete vedieť môj názor? Je to zbabelosť! Začať si do niekoho, kto sa nemôže alebo nechce brániť je obyčajná zbabelosť! A ako sa asi cíti obeť? Bezmocná, osamotená, nedostatočná. Šrámy na celý život, pretože tieto sa nikdy celkom nezhoja. Najhoršie je to, že to neustáva len pri žiakoch.
Počas druhého stupňa sme mali učiteľku, ktorá šikanovala asi všetky detská, čo učila, vrátane mňa. Nebolo to obyčajné fyzické týranie. Nebrala nám desiaty ani peniaze, dokonca bola taká zlatá a ani nás nebila, no poviem vám, užili sme si s ňou svoje! Neprešiel deň, kedy by sme si nevypočuli, akí sme sprostí, kopu poznámok a neustále zosmiešňovanie. Deti končili na práškoch a s revom pred dverami. A to ani nevravím o tých známkach! Jej stupnicu by nepochopili ani profesori na stredných školách. Stále nám síce opakovala, ako to robí pre nás, že nás chce naučiť, no boli to všetko hnusné klamstvá! To, čo viem som dokázala sama! Bolo mi jedno, ako nízko ma chce zhodiť, ja som sa nedala.
Riešilo sa to. S rodičmi, učiteľmi, ale viete akí sú dospelí... Lenže potom sa pýtam, na koho sa človek má obrátiť? Učitelia budú vždy držať s učiteľmi. Na tom sa nikdy nič nezmení...

Lenže niekomu sa to povedať musí. Je dôležité sa im postaviť a nebáť sa. Aj keď sa to celkom nevyrieši, nemôže to byť v žiadnom ohľade horšie. Prinajhoršom zistíte, že máte skvelých priateľov, že ľuďom na vás stále záleží a keď to potrebujete, máte s na koho obrátiť. Ak ste svedkom niečo tak odporného ako je šikana, určite si to nenechávajte pre seba! Niekomu to možno zachráni život...
Ak ma už trochu poznáte, viete, že vám teraz položím pár otázok. Rada si pozriem aj váš názor. Môžete sa vyjadriť k článku. Čo sa vám páčilo, či som to vystihla, alebo som sa mala na niečo viac zamerať. Dúfam, že sa vám páčil a želám vám príjemný zvyšok dňa :)
Bol/a si obeťou alebo svedkom šikanovania? Alebo si niekoho šikanoval sám? Ako si sa zachoval/a? Čo si cítil/a? Ako by sa taká obeť mala zachovať? Ako si myslíš, že sa cítia ľudia, ktorí sú šikanovaní? A čo aktéri? Prečo to asi robia? Komu je najlepšie sa zdôveriť? Čo si o tom myslíš tak celkovo? A čo moderná šikana cez internet?
Vaša priateľka Viallen :)


 Témy,ktoré by vás tiež mohli zaujímať:  
Obezita, alebo sa tá váha zbláznila?
Láska na prvý pohľad | Pravda alebo nezmysel?  
Fajčenie? Ja hovorím nie! 
Samovražda | Smutný koniec života 

Menovky: ,