Ochrániš ma?

Raz som tu už vystúpila
S hlavou skrytou v mojich dlaniach
Skrz to všetko, čo som vedela o tomto mieste
Nikdy by som nepochopila...
Na kopcoch horeli polnočné ohne
Povera zamorovala vzduch
Iskry lietali z ohňa o polnoci
Hviezdy sú preč a kúzlo je tu
Blackmores Night
Ležala na malej posteli uprostred vyblednutej izby. Unavená a vysilená, ako keby práve dobehla maratón. Celé telo mala ako z olova. Cítila ako sa prepadáva vyležaným matracom, akoby sa každou chvíľou mala stať jeho nedeľnou súčasťou. Zatúžila sa trochu narovnať, prebehnúť sa po chodbe a vrátiť sa nečujne späť, ale pripadala si ťažká a unavená na každý pohyb, tak len ticho pozorovala svoje okolie. 


Předělovačka
Starú sterilnú izbu s trochu zeleným odtieňom, ktorý sem dal zaviesť jeden doktor po tom, čo už nemohol uniesť pravdu tejto izby. Jej zákutia mohla opísať už naspamäť . Prístroje a hadičky stojace na každom kroku. Zvláštne, že jej nepripadala také desivé, ako po prvýkrát. Toľkokrát sa budila s pocitom, že ruky jej zvierajú nechutné hady, obtáčajú sa okolo nej, prúžky červenej krvi nečujne dopadajú na podlahu z toho, ako sa jej nechutné priesvitné stvorenia zarývajú pod jemnú detskú kožu. Nikto ju nepočuje kričať, nikto jej nepríde na pomoc, dokonca ani mama a otec, ktorí jej sľúbili, že vždy budú s ňou.
Je jedno ako dlho ju sestričky chlácholili, hladkali po dlhých vlasoch s falošnými úsmevmi na tvárach a hlbokými tmavými kruhmi pod očami od dlhého nevyspatia, nikdy sa toho pocitu celkom nezbavila. Spomenula si ako sa raz v lete topila v bazéne. Bolo to rovnaké. Pľúca sa jej napĺňali a mala pocit, že nemôže dýchať, telo neposlúchalo, oči vnímali ale myseľ sa strácala v tme. Všetko bolo také chladné. Aj teraz je.
Striasla sa a pritisla si k prsiam spleť dlhých čiernych vlasov, čo kedysi bývala jej obľúbená hračka. Malý ušmudlaný psík jej ticho zaprotestoval v náručí a potom sa uvelebil gombíkovým noštekom na jej bledom líci. Keby mohol, určite by jej už dávno olizol tvár, zohrial ju teplým dychom a dlhou srsťou sa tisol k jej telu, ale aj keď jeho látková duša nemohla dať dievčati všetko, čo v tú chvíľu potrebovala, mohlo jej dať to najmenšie- skutočné priateľstvo.
"Psy napravia všetko!" vysvetľoval jej otec jedno popoludnie. Pamätala si ho celkom jasne. Ako otec máchal dlhým prstom, energicky občas potriasol hlavou a s mäkkým pohľadom obdivoval svoju dcérku.  
"Sú verné a poslušné. Tie ťa nikdy nezdravia." Potiahol ju za drobnú kučierku, ako to občas zvykol robievať a pokúsil sa o veselý úsmev. Páčil sa jej ten pohyb. Pripadala si vtedy zvláštne výnimočná. Bol to niečo, ako sľub, akurát nevedela čoho. 
"Radšej sa sami obetujú, akoby mali ublížiť svojím pánom. Ver mi, Rebeka, ak ťa niekto ochráni, bude to on." Pousmial sa otec a podal jej plyšového psíka do rúk. Dievča ho vďačne prijalo a schovala ho vo svojom drobnom náručí, tak ako sa potom stalo ich pravidelným zvykom. Nevedela prečo jej otec chce dodávať toľkú odvahu, ani to, prečo keď mu poďakovala a pobozkala ho na líce, mu zrazu vyhŕkli slzy, no z hračky mala značnú radosť.
"Nemal by si chrániť mňa," šepla psíkovi potichu, "oni ťa doma potrebujú viac ako ja." Pohladkala ho. "Všetci sa ma pýtajú ako sa mám a pritom oni vypadajú tak hrozne!" Zavrela oči. Svetlá v miestnosti sa jej zlievali do veľkej žltej gule a na chvíľu jej pripomenuli hvizdy. Hviezdy! Ach, tak dlho ich nevidela.
Len nepatrne si uvedomovala, že mama stojí za zašpineným oknom. Nevidela ju dobre, ale vedela, že plače. Vždy plakala. A ona to tak neznášala. 
Už keď sa chystala spať, vošiel do izby zvláštny pán. Najzvláštnejší, akého kedy videla.Nemal na sebe biely plášť, ani tú zvláštnu vecičku s krúžkom na konci, do ktorého jej doktor hneď prvý deň zakázal kričať. Mal na sebe tmavý teplý kabát s pár dierami, ktoré mu odhaľovali aj spodné kusy oblečenia, klobúk ako nosievali v starý páni, mu prikrýval vlasy ešte dlhšie než mala ona, no zvlnené v rovnakých kučerách.
Je pekný. Pomyslela si a jemne sa usmiala. Na líčkach sa jej zjavili drobné jamky a očká detsky zaiskrili.
"Aj ty si pekná," prihovoril sa jej jemne a opätoval jej nevinný úsmev.
Bola presná kópia svojho otca. Ani odraz v zrkadle nebol nikdy presnejší. Tie oči, ten úsmev. Až na tie vlasy. Zlatisté kučery jej matky jej zvodne padali po pleciach. Nebolo pochýb, koho pred sebou má.
"Vy ste doktor?" spýtala sa naivne, no dúfala v nesúhlasnú odpoveď . Musela sa uistiť.
"Nie." Pokrútil hlavou, posadil sa na okraj jej postele a dievča neprotestovalo. Už dlho sa jej nepýtali, či smú, i keď teraz v to ani nedúfala. "No i ta by som rád vedel, ako sa cítiš, Rebeka."
Vzdychla si. Už sa jej nechcelo odpovedať na podobné otázky. Ruky položila do lona. Malá spletitá guča sa ochranársky uvelebila medzi ním a dievčaťom. "Celkom dobre, ďakujem," povedala napokon. Nezaujímalo ju, odkaľ vie jej meno. Tu ho nejako vedeli všetci, no prekvapilo ju aké sú tie slová pravdivé. Ruky jej už nepripadali ťažké, oči unavené a chlad zmizol, akoby niekto náhle zažal slnko.
"Chcela by si odtiaľto odísť, však?" spýtal sa jej muž a načiahol k nej ruku, nie príliš blízko, aby sa nezľakla, ale dosť na to, aby si uvedomila význam tých slov. "Poď, vezmem ťa na krajšie miesto."
"Odísť?" Hľadela naňho prekvapene. Iste, že chcela odísť! Od prvej chvíle netúžila po ničom inom, než sa vrátiť do svojej mäkkej postieľky, pritisnúť sa k Tedymu, malému mackovi, ktorého nechala na nej tak kruto ležať. Byť opäť s ockom a mamičkou ako rodina. Opäť šťastná.
Muž vzdorovito pokrútil hlavou. "Nie, Rebeka, tvoji rodičia nemôžu ísť s nami. Oni patria sem, ty nie..."
"Prečo?" vzlykala. "Ja chcem byť s mamou a ockom! A čo bude s Charliem?" Vtisla mu pred tvár chlpaté zjavenie. "Budú sa hnevať ak odídem. Ja musím ostať. Musím."
"Pochopia to," ubezpečil ju, ale Rebeka sa naďalej nespokojne vrtela. Cítil, že ju stráca, no nedokázal tomu zabrániť "Až príde čas, prídu za tebou. Opäť budete rodina. Sľubujem. Prosím, teraz poď so mnou. Ak tu ostaneš, nečaká ťa nič dobré..."
Tentokrát sa už nedokázala ubrániť slzám. "Klameš!" zvrieskla a odrazila sa na nohy tak svižne ako prvotriedna baletka. Muža sa ju pokúsil napriek všetkému zastaviť, no vedel, že je to zbytočné. Dievčaťa sa ani nedotkol a to zareagovalo príliš rýchle. "Charie, pomôž mi!" Hodila po mužovi malého psíka a bez obzretia vybehla dverami.
V tú istú chvíľu vbehla do miestnosti matka. Jej dlhé nohy sa ešte obtreli o dcérinu nočnú košieľku, no potom, akoby si ju ani nevšimla, ďalej bežala k rozhádzanej postieľke uprostred izby.
"Mami! Ja..." Nemocnicou sa rozľahol zúfalí detský výkrik, trhal srdcia a ničil duše, no už bolo nikto, kto by si ho vypočul.
Muž bol preč. Jeho čierne vlasy sa stratili vo svetle a dlhý kabát zmenil v krídla nesúceho ho ďaleko od ľudského sveta. Zmizol, ako keby ani nikdy neexistoval.
Jediné, čo po sebe zanechal, bolo prázdne telo dievčatka a dušu navždy blúdiacu v temnote.

 Obrázky sú z DeviantArt.com
Ďalšie poviedky,ktoré by sa vám mohli páčiť: 
 Předělovačka
Keďže nejako nestíham písať články, povedala som si, že vám sem uverejním aspoň tieto stariny. Aj tak vidím, že sa nenájde veľa ľudí odhodlaných prečítať si to ( no ja viem, čas je drahocenný...), takže mi je to dosť ukradnuté. Na prvotnej tvorbe sa dá aspoň dobre zasmiať...
Čo myslíte, existuje nejaký posmrtný život? Myslíte, že duša môže uviaznuť na tomto svete alebo v nejakom medzisvete? Veríte na duchov? Či sú to pre vás iba hlúpe rozprávky na strašenie detí?

Menovky: , ,